Habufa start met fietsstimuleringsplan Sjees

De internationaal opererende meubelconcept aanbieder Habufa heeft 14 september het startschot gegeven voor een fietsstimuleringsplan. Met dit plan wil Habufa meer medewerkers uit de auto op de fiets krijgen. Dit plan is vormgegeven in samenwerking met ‘Ons Brabant Fietst’, ‘Brabant Mobiliteitsnetwerk’, ‘Toogethr’ en ‘Het Huis van de Brabantse Kempen’. Habufa gaat als eerste werkgever in de Kempen met de Brabantse fietscampagne Sjees aan de slag, hopelijk volgen er meer! 

Bernd Niessen, director operations bij Habufa, legt uit waarom de meubelfabrikant het zo belangrijk vindt dat zoveel mogelijk medewerkers gaan fietsen. Niessen: “Wij hebben als Habufa besloten een actieve rol te pakken in fietsstimulering bij onze medewerkers om drie redenen. Met stip op één staat de gezondheid van onze medewerkers. Regelmatig bewegen is een belangrijk onderdeel van een gezonde levenstijl. Met de fiets naar het werk gaan, als de afstand zich daar voor leent, is een mooie manier om ongemerkt aan je dagelijkse beweging te komen. Naast het fietsstimuleringsplan bieden we onze medewerkers ook de mogelijkheid om voordelig te sporten. Iedere maandag na het werk kunnen medewerkers bijvoorbeeld meedoen aan een uurtje bootcamp of op dagen van hun keuze gaan sporten bij een sportschool.”

De tweede reden is volgens Niessen het nemen van verantwoordelijkheid als werkgever in het beperken van de verkeersdruk in de Kempen. Niessen: “Medewerkers die met de auto komen staan nu allemaal minutenlang vast op de N284. Dat moet anders. We stimuleren actief bij onze medewerkers de ‘Nieuwe mobiliteit’. Dat kan op verschillende manieren. Wij zijn aan de slag gegaan met oplossingen die passen bij onze bedrijfsvoering. Wij zijn gestart met de fietsstimulering maar willen straks ook aan de slag met andere initiatieven.”

Als derde belangrijke reden noemt Niessen de beperkte parkeercapaciteit op het bedrijventerrein. Niessen: “Er zijn simpelweg te weinig parkeerplaatsen beschikbaar voor alle mensen die bij ons werken. Veel medewerkers wonen in de buurt, als zij op de fiets gaan dan scheelt dat niet alleen drukte op de weg, maar ook op de parkeerplaats.”

Samenwerken met andere bedrijven op het bedrijventerrein
Het fietsstimuleringsproject is nu alleen opgestart binnen Habufa, maar Niessen hoopt dat goed voorbeeld doet volgen. Niessen: “We hopen dat meer en meer bedrijven in de Kempen hier actief aan mee gaan doen. Samen kunnen we echt het verschil maken en mobiliteit een stuk gezonder, duurzamer, aangenamer en efficiënter maken. En zo houden we samen de Kempen bereikbaar.” Ons Brabant Fietst biedt samen met het Brabant Mobiliteitsnetwerk een kant-en-klare Brabantse fietscampagne Sjees voor werkgevers. Werkgevers kunnen eenvoudig aanhaken op een jaar lang activiteiten om de medewerkers op de fiets te krijgen. Habufa werkt in deze campagne met de Toogethr-app. Deze app zet gefietste kilometers direct om in spaarpunten, die verzilverd kunnen worden in de speciaal voor Habufa ingerichte webshop. De app helpt medewerkers ook om samen fietsen te organiseren, ze kunnen samen aan doelen werken en ze kunnen mee doen aan ludieke challenges (zoals ‘fiets de Tour de France’). Werknemers bouwen zo een eigen fietscommunity op, wat de onderlinge band tussen collega’s enorm versterkt. Niessen: “Wij hopen zo mensen blijvend op de fiets te krijgen. Het fietsstimuleringsproject is wat ons betreft de start van bredere aanpak van stimulering van alternatief woon-werk verkeer.”

Habufa als eerste bedrijf in de Kempen gestart met fietsstimuleringsplan Sjees – Het Huis van de Brabantse Kempen