Verduurzaming bedrijventerrein
De Sleutel
Samenwerking tussen gemeente Bladel, OBGB en MRE.
In opdracht van gemeente Bladel vindt er een onderzoek plaats naar verduurzamingsmogelijkheden op bedrijventerrein De Sleutel in Bladel. Dit onderzoek wordt geleid door Ben Cornelis, aangesteld als ‘aanjager’ door Metropoolregio Eindhoven. Als eerste fase van het onderzoek hebben er gesprekken plaatsgevonden met een aantal ‘sleutelfiguren’ op het bedrijventerrein. Op basis van deze gesprekken zijn er een aantal conclusies te trekken:
1. Alle geïnterviewde bedrijven duiden de netcongestie in de praktijk als urgent probleem. Ze staan allen open voor een gezamenlijke verkenning, aanpak en oplossing van het probleem, bijvoorbeeld in de vorm van een energiehub.
2. Alle geïnterviewde bedrijven ervaren grote problemen op het gebied van mobiliteit en bereikbaarheid. Met name de verkeerscongestie op de N284, de centrale ontsluiting van het bedrijventerrein, parkeerproblematiek, onveilige situaties voor fietsers en voetgangers worden overal wel genoemd.
3. Slechts enkele geïnterviewde bedrijven zien mogelijkheden voor collectieve maatregelen specifiek op het gebied van klimaatadaptatie. Daarbij gaat het vooral om mogelijkheden kleinschalige samenwerking met directe buren, zoals het creëren van parkeervoorzieningen met grasbetontegels en het afkoppelen en deels hergebruiken van regenwater. Breed draagvlak, voor grootschalige collectieve acties óf op groen óf op blauw, ontbreekt bij de geïnterviewde bedrijven.
4. Een aantal bedrijven, met name aan de Hallenstraat, ziet kansen voor revitalisering van het terrein bijvoorbeeld in de vorm van een collectieve gevel-tot-gevel aanpak met totale herinrichting en het instellen van eenrichtingsverkeer. Zij zouden graag samen met buren, gemeente en waterschap de mogelijkheden hiertoe willen verkennen.
5. Noodzaak en mogelijkheden voor intensivering van ruimtegebruik, anders dan via een gevel-tot gevel aanpak worden niet gezien. Het bedrijventerrein wordt gemiddeld intensief gebruikt. Een paar bedrijven hebben aangegeven tijdelijk bedrijfsruimte over te hebben en een paar anderen hebben aangegeven ruimte tekort te komen. Het matchen van individuele vraag en aanbod wordt in de praktijk opgepakt door bedrijven zelf en makelaars. Er is geen behoefte aan een gezamenlijk gecoördineerde actie vanuit OBGB en gemeente.
6. Alle geïnterviewde bedrijven ervaren hun eigen individuele aanpak van circulariteit als best toepasbare praktijk voor hun bedrijf. Er is geen behoefte aan een collectieve aanpak en inzet op dit thema.
7. Uit het gesprek met de vastgoedgoedeigenaren blijkt, dat deze zeker niet afwijzend staan tegenover verduurzaming van vastgoed. Net als bij het zittend bedrijfsleven is de urgentie om te investeren afhankelijk van de aard en omvang van de problematiek, de (hardheid van) eisen die gesteld worden vanuit de overheid en kansen om investeringen middels huur en eventueel subsidie terug te kunnen verdienen. Als belangrijkste reden voor terughoudendheid om op dit moment te investeren werd de inconsistentie van het huidige overheidsbeleid genoemd. Rendement moet voor langere termijn voorspelbaar zijn. Als eisen aan bedrijfspanden, -terreinen en beheer, fiscale- en subsidiemaatregelen, of andere onvoorspelbare terugverdienmaatregelen steeds veranderen dan draagt dat niet bij aan de investeringsbereidheid. Hoe meer onzekerheid, hoe meer het risico van de investering bovendien verdisconteerd zal moeten worden in de huurprijs.
Gemeente en OBGB gaan op basis van deze voorlopige rapportage een plan maken om op een passende manier aandacht te schenken aan de kansen die er liggen op het gebied van verduurzaming.
Wil je als ondernemer op bedrijventerrein De Sleutel actief betrokken zijn bij deze ontwikkelingen? Meld je dan bij parkmanager Tom Lavrijssen (tom@obgb.nl).
