Terugblik bedrijfsbezoek aan The Schippers Group

Gewoon gezond boerenverstand gebruiken – Inspirerend bedrijfsbezoek OBGB aan The Schippers Group
Het eerste bedrijfsbezoek dat OBGB organiseerde na de uitbraak van Covid-19, was meteen een drukbezochte. Eens te meer werd duidelijk dat ondernemers elkaar graag ontmoeten, van elkaar willen leren en geïnteresseerd zijn in elkaar. The Schippers Group was gastheer en uiteraard mocht een nadere kennismaking met de broers Schippers en het nieuwe pand niet ontbreken.

Geschiedenis
Maar liefst honderdtwintig ondernemers van de bedrijventerreinen in de gemeente Bladel namen de uitnodiging aan om langs te komen bij Schippers. Na een openingswoord van OBGB-voorzitter Frank Rooijakkers, was de microfoon voor Mark Schippers, die een uiteenzetting gaf over de geschiedenis en de missie van het bedrijf, dat hij samen met zijn broers Guus en Harrie runt. Martien Schippers begon als sigarenverkoper en met zijn handel kwam hij bij de boeren, die in die tijd veelal welgesteld waren en dus sigaren konden kopen. Op die manier raakte Martien geïnteresseerd in de agrarische sector en stapte hij over op de verkoop van oormerken. Alleen bij een juiste registratie is een dier te volgen, weet je wat een dier mankeert of oplevert. Al snel veroverde Schippers de wereld met de oormerken. In Ethiopië is een geregistreerd rund zelfs een waardevol onderpand om een hypotheek af te kunnen sluiten.

Missie
Mark wilde graag uitleggen waarom The Schippers Group doet wat het doet. “Simpel”, legt Mark uit. “We willen de antibiotica zoveel mogelijk de wereld uit hebben. Een prima middel als je ziek bent maar door het ongekende gebruik in de veeteelt, worden steeds meer bacteriën resistent. Wanneer we doorgaan zoals nu, gaan over 10 jaar 10 miljoen mensen dood door een simpele infectie. Simpelweg omdat de daarvoor bedoelde medicijnen niet meer werken. In vergelijking: aan Covid-19 stierven niet zoveel mensen in één jaar. We móeten dus iets doen aan het gebruik van antibiotica in de veesector. Het gebruik in Nederland valt redelijk mee, wereldwijd is het echter een enorm probleem. Dáár ligt onze missie: een alternatief bieden.”

Hygiëne
Het alternatief zit ‘m in hygiëne; door bacteriën aan de voorkant geen kans te geven, worden dieren niet ziek en hoeven dus niet behandeld te worden. Stallen ontsmetten, voorzien van een coating en zorgen dat ongedierte geen kans heeft. “Wij noemen het ook wel ‘gewoon gezond boerenverstand gebruiken’ en moeilijker is het niet”, aldus Mark. “Onze doelstelling is dat in 2025 alle boerenbedrijven onze producten gebruiken en dat het gebruik van antibiotica tot een minimum is beperkt. Alleen als het echt nodig is.”

Wereld
‘Think global, act local’, dat is de filosofie van Schippers. “Nu produceren we alle producten in Lommel maar we zijn hard op weg om dit per regio over de wereld te gaan verspreiden. Scheelt enorm in de transportkosten en schept banen over de hele wereld.” “Logistiek gezien gebeurt nu nog het meeste in Hapert”, aldus Nick Tops van Schipvast die verantwoordelijk was voor de nieuwbouw van 5,7 hectare grote bedrijfspand. De rondleiding die volgde nam wat tijd in beslag, zoveel was er te zien in de kantoren, de laboratoria en het enorme logistieke centrum. De bijeenkomst werd traditiegetrouw afgesloten met een netwerkborrel waarin de onderlinge contacten even stevig werden aangehaald.