Brood op de plank! Ook over 10 jaar
OBGB Vrouwennetwerk ontmoet BOC bij Bakkerij Van Heeswijk tijdens 17e editie Vrouwennetwerk OBGB
Bij deze 17e editie van Vrouwennetwerk OBGB waren bijna 70 dames welkom bij Bakkerij Van Heeswijk. In de bakkerij zorgden de vrouwelijke familieleden voor een – hoe kan het ook anders – smakelijk ontvangst. Naast OBGB leden waren deze avond ook leden van het BOC aanwezig. Al bij de ontvangst mengde de groep vanzelf en de sfeer zat er gelijk goed in.
Familiebedrijf met rijke geschiedenis
Fleur en Sophie vormen samen met Rob en Joost de Directie van Van Heeswijk. Geen van deze vier ondernemers had oorspronkelijk als ambitie om dit te gaan doen. Allen kozen ze voor een totaal andere opleiding. Uiteindelijk kozen ze toch voor de bakkerswereld en werden ze in 2017 de vierde generatie die het bedrijf voortzetten. In een wervelende presentatie namen Fleur en Sophie ons mee in de geschiedenis van de Bakkerij. Het bedrijf startte in 1914 en werd na 100 jaar zelfs hofleverancier. Met zo’n 140 medewerkers produceert het bedrijf wekelijks ruim 23.000 broden en zo’n 1.400 vlaaien.
Enthousiaste ondernemende vrouwen
Van Heeswijk is een echt familiebedrijf dat al ruim 100 jaar gerund wordt door gedreven ondernemers waaronder ook ondernemende vrouwen. Fleur en Sophie zijn opgegroeid in deze omgeving. Hun moeders zijn het grote voorbeeld: rolmodellen die hen hebben geïnspireerd en nu nog elke dag helpen en voor hen klaarstaan. In de bakkerswereld werken veel mannen, ook bij Van Heeswijk in de zaak. Maar dat werkt goed samen. Er zijn geen scheve verhoudingen, er is een open cultuur waar iedereen makkelijk communiceert. Hun ervaring is dat juist de buitenwereld er anders naar kijkt. Opmerkingen als ‘jij bent zeker de vrouw van de bakker?’, ‘Ja maar ik zoek de eigenaar’, en ’Notuleer jij?’ zijn veel voorkomend en werd herkend door de aanwezigen in de zaal.
Groeien, vergrijzen, verduurzamen en verbinden
Veel ondernemers merken dat verschillende externe ontwikkelingen veel invloed hebben op de onderneming en manier van werken. Brainport regio groeit hard. Deze groei brengt kansen met zich mee maar ook lastige punten. Ook vergrijzing van de samenleving en de urgentie om te verduurzamen zijn onderwerpen die met regelmaat op de agenda komen. Personeelstekort, veranderingen in eetpatronen, duurzamere grondstoffen inkopen en minder energie verbruiken is aan de orde van de dag. De reacties op de stellingen over deze onderwerpen brachten veel herkenbaarheid en interessante gesprekken, zeker ook nog tijdens de afsluitende borrel.
Rondleiding en netwerken
Na de presentatie kregen we nog een kijkje in de keuken. Tijdens de rondleiding kregen we de hele bakkerij te zien waar op dat moment al weer hard gewerkt werd om de ambachtelijke producten voor de volgende dag te maken. Enorme hoeveelheden grondstoffen, nostalgische details en innovatieve machines vormen samen met de vele mensen een geweldig geheel. OBGB- en BOC-leden praatten hier nog gezellig over na onder het genot van een zeer goed verzorgde borrel. Zo werd een zeer geslaagde avond van interessante gesprekken en ontmoetingen afgesloten.