Klimaatrobuust bedrijventerrein Hapert

Het klimaat is aan het veranderen. Zowel via de media, maar ook in de praktijk ervaren we de gevolgen hiervan. Voorbeelden hiervan zijn de zomers die steeds warmer worden en dat het minder vaak regent. Maar als het dan regent valt een grotere hoeveelheid op korte tijd. Dit zorgt  ervoor dat het risico op wateroverlast, watertekort en hittestress steeds verder toeneemt.

De gemeente Bladel heeft voor de gehele gemeente een klimaatstresstest laten uitvoeren om bovenstaande beter inzichtelijk te krijgen. Er is de afgelopen jaren hard gewerkt om bedrijventerrein de Sleutel klimaatrobuust te maken. In januari 2021 wordt de start gemaakt voor bedrijventerrein Hapert.

De gemeente Bladel, OBGB en advies- en ingenieursbureau RA infra zijn samen een project gestart om de klimaatbestendigheid van bedrijventerrein Hapert te onderzoeken en te verbeteren. De eerste stap die daarbij ondernomen wordt is om te controleren of deze theoretische knelpunten zich ook in de praktijk voordoen. Hiervoor zullen in de eerste maanden van dit jaar  diverse onderzoeken en visuele inspecties worden uitgevoerd.

We maken graag gebruik van de (praktijk)ervaring van de aanwezige bedrijven in het plangebied. Op deze wijze willen wij een representatief beeld creëren van de huidige situatie.  Daarvoor is een beknopte enquête opgesteld om te inventariseren of momenteel al sprake is van wateroverlast of dat dit in het verleden is geweest. Op basis van deze informatie worden vervolgacties ondernomen om ongewenste omstandigheden, zoals aangegeven in de klimaatstresstest, te voorkomen. Het grootste deel van de ondernemers op bedrijventerrein Hapert heeft de enquête al ontvangen (deze dient ingevuld te worden door bedrijven op bedrijventerrein Hapert (niet Kempisch Bedrijvenpark) en geretourneerd te worden vóór 27 januari naar b.fabrie@rainfra.nl).