Startsein voor nieuwe fabriek voor CLT woningbouw van Boerboom Hout Groep op KBP

Boerboom Hout Groep uit Bergeijk start een nieuw bedrijf voor de bouw van houten prefab gebouwen op het Kempisch Bedrijvenpark (KBP) in Hapert. Op een kavel van 35.000m² wordt de eerste Nederlandse CLT fabriek gebouwd.

CLT staat voor Cross-Laminated Timber ofwel kruislaaghout. Door het kruislings verlijmen van houten planken ontstaat een massieve houten plaat die eenvoudig te bewerken is met behulp van computergestuurde machines en gemakkelijk te vervoeren voor de woning- en utiliteitsbouw. Hierdoor kan in een fabriek een complete nieuwe woning worden geproduceerd, inclusief gevelopeningen, ramen en installatie technische voorzieningen. De bouwtijd van een woning wordt hierdoor aanzienlijk verminderd. De woningen hebben een aangenaam en gezond binnenklimaat en de productie is zeer duurzaam. Het hout slaat langdurig CO2 op in plaats van dat er sprake is van uitstoot. Iedere woning kan op maat worden gemaakt. CLT bouw moet een belangrijke bijdrage gaan leveren aan de versnelling van de woningbouw in Nederland en aan het terugdringen van de CO2 uitstoot en daarmee aan de opwarming van de aarde. Op termijn verwacht Boerboom Hout Groep hiermee ook een impuls te geven aan bosbouw in Nederland en daarmee een economische branche nieuw leven in te blazen.

Boerboom Houtbouw uit Bergeijk is reeds begonnen met het leveren van CLT voor de woningbouw. Dit materiaal wordt nu extern ingekocht. In de nieuwe fabriek op het KBP wordt het CLT door eigen machines samengesteld. Hiervoor is een grote oppervlakte nodig en ook het nodige personeel. Uiteindelijk zullen in de nieuwe fabriek 60 tot 70 mensen gaan werken. Het familiebedrijf blijft ook produceren op haar huidige locatie in Bergeijk o.a. voor de auto-industrie, de agrarische sector en woninginrichting.

Wanneer de eerste Nederlandse CLT fabriek operationeel is, is nog van diverse factoren afhankelijk. De plannen worden op dit moment uitgewerkt. Ook wordt gezocht naar de juiste financiers en investeerders. Met de ondertekening van de koopovereenkomst is een belangrijke stap gezet voor de nieuwe fabriek. De verwachting is dat in 2024 met Nederlands CLT gebouwd kan worden. De start van de bouw van de fabriek op KBP is gepland eind 2022. In de nieuwe fabriek kunnen panelen geproduceerd worden voor ca. 2500 woningen per jaar.

Op de foto: vlnr namens Boerboom: Frans Boerboom en Bas Boerboom en bestuursleden KBP: Remco Bosma, Mathijs Kuijken en Frank Rombouts.