Laden Evenementen

De opkomst was groot bij het bedrijfsbezoek dat OBGB op 30 januari organiseerde. Gastheer was van Ham Tenten & Podia en heel veel collega-ondernemers bleken benieuwd te zijn naar het nieuwe padn. Een welkomstwoord, een pitch, een voordacht en een paneldiscussie later nam iedereen een kijkje en genoot van een hapje op het Foodtruckfestival, verzorgd door H&R Catering.

Helden
Martijn van den Boek nam jaren geleden Van Ham Tenten & Podia over, nadat hij al lange tijd in dienst was bij Frank van Ham. Hij gaf toe niet al te veel verstand te hebben van bedrijfsvoering en de dip die het bedrijf doormaakte tijdens de crisis, kostte hem bijna de kop. Maar zoals voor alles had Martijn daar een eenvoudige oplossing voor: “Ik volgde een opleiding bedrijfskunde en daar stak ik wel wat van op maar het ging niet vlug genoeg. Ik vroeg de docent wat hij de dagen dat hij ons geen les gaf deed en of hij die dagen niet bij mij op kantoor wilde komen zitten. Dat deed hij en dat heeft de administratieve organisatie gered. Nu hebben we overal capabele mensen zitten en vooral rondlopen want de medewerkers – helden noem ik ze liever – die de tenten en podia bouwen, zitten niet graag stil.”

Teamwork
Martijn leeft bij enkele waarheden, zoals: ‘Als je niet kunt delen, kun je ook niet vermenigvuldigen’, ‘Tevreden helden zijn tevreden klanten’ en ‘Praat mét elkaar en niet óver elkaar’, waarmee hij direct de informele bedrijfscultuur samenvat. “We doen het samen en de planner is even belangrijk als degene die de wc’s poetst. Door te focussen op het team, kan iedereen het werk doen waar hij goed in is.” Na Martijns praatje, namen de Tommy en Dennis Huijbregts van Brofiber kort het woord om de collega-ondernemers uit te nodigen zich aan te sluiten bij het nieuw aan te leggen glasvezelnetwerk op de industrieterreinen.

Begin klein
In de paneldiscussie, voorgezeten door Richard Theuws van Merchandise, ging het over duurzaamheid. Waar Martijn van den Broek voor relatief eenvoudige oplossingen kiest – “Elke pauze gaan bij het bedrijf alle lampen uit en wie in het licht wil zitten, doet ze wel weer aan. Ik moet duurzaamheid vooral in mijn eigen portemonnee voelen” – was wethouder Fons d’Haens vooral voor een versoepeling van de regels omtrent duurzame energiekwesties. “Ik begrijp dat ondernemers soms door de bomen het bos niet meer zien”. Dave Lusthof van Cinergy bezoekt bedrijven om te kijken waar zonder al te veel investering besparing te halen valt: “Duurzaamheid is geen keuze meer, we moeten wel.” Fons d’Haens sprak zijn zorgen uit over de inwoners van de gemeente: “Zij lijken nog niet erg doordrongen van het feit dat we echt stappen moeten gaan maken. De doelstellingen liggen er, dat is niet zo ingewikkeld maar het stopt bij de uitvoering; het is nog veel werk om de bewustwording te vergroten.” Martijn sloot af met een wijsheid: “Kijk naar de kleine dingen om je heen waar je de eerste winst uit kunt halen, voordat je de wereld probeert te verbeteren.”